The Bunker 599 Project

Juxtapoz // Tuesday, 01 Feb 2011
1
bunk01

Bunker 599, as it has been named by it’s creators Atelier De Lyon and Rietveld Landscape, is what seems a tremendous undertaking with a tremendous payoff. This iconic World War II era bunker looks as if it was surgically cut in half. Bunker 599 is a monument to the New Dutch Waterline or the NDW. The NDW was a military defense system put in place from 1815 to 1940, the military used intentional flooding to protect the Dutch cities of Muiden, Utrecht, Vreewijk and Gorinchem.

 

Rietveld Landscapes explains “The sliced up bunker forms a publicly accessible attraction for visitors of the NDW. It is moreover visible from the A2 highway and can thus also be seen by tens of thousand of passers-by each day. The project is part of the overall strategy of Rietveld Landscape | Atelier de Lyon to make this unique part of Dutch history accessible and tangible for a wide variety of visitors.”


Words by Brent Gentile

bunk02

bunk03

bunk04

bunk05

bunk06

bunk07

bunk08

bunk10

Vault

Full magazine features from Juxtapoz

visit the VAULT >